Folien van ramen

Het folien van ramen wordt meestal omschreven als moeilijk. Het is op zich niet echt moeilijk maar er is veel geduld en een schone ruimte bij nodig.

Voor het folien heb je de volgende spullen nodig:

– Goede kwaliteit folie. – Superscherp afbreekmesje. – Plantenspuit met een oplossing van zeepsop en warm water. – Strijkspachtel. – Water en spons. – Föhn. – Blanke en zwarte nagellak. – Touw 2 a 3 mm doorsnede dat 1,5 keer de omtrek heeft van de grootste ruit. – Iemand die af en toe kan assisteren.

Het makkelijkste is om de ruiten uit de auto te duwen, hierdoor kun je beter folien. Dit doe je door het rubber wat aan de binnenzijde stukje voor stukje voorbij de raamstijl/sponning te duwen. Begin hiermee in het midden van een raam. Uiteindelijk zal het complete rubber voorbij de raamstijl/sponning zijn, let er op dat je iemand hebt die de ruit met rubber aan de buitenzijde op kan vangen.

Haal het rubber van het raam af en maak het raam aan de binnen- en buitenzijde goed schoon en stofvrij.

Leg het raam op een steun, een leeg kratje bier met handdoek tegen krassen werkt prima. Snij de folie op lengte en maak het raam iets nat, hierdoor blijft de folie iets beter liggen en verschuift minder snel. Snij de folie nu gelijk aan de ruit, let erop dat de folie niet verschuift, eraf gaat heel snel maar erbij gaat niet meer. Let er goed op wat de binnen- en de buitenzijde is van de folie voor je begint met snijden!! Controleer dit even door een stukje wat je eraf gaat snijden los van elkaar te trekken.Wil de beschermlaag echt niet loslaten dan helpen 2 stukjes tape (1 aan de binnen- en 1 aan de buitenkant) ook om de folie van de beschermlaag los te krijgen.

Mocht de ruit erg bol lopen dan kan je de folie iets laten ontspannen door deze iets warm te maken met een föhn.

Rol de folie op en leg deze even aan de kant. Maak de binnenzijde van de ruit nu echt 100% schoon en stofvrij, spuit de ruit nu ruim in met de plantenspuit met water/sop. Hierdoor kun je de folie op de ruit leggen zonder dat deze gelijk vastkleeft.

Haal de beschermlaag van de folie, doe dit met 2 personen. De ene houdt de folie omhoog en strak en de ander trekt de beschermlaag eraf, let erop dat de folie niet knikt of tegen elkaar gaat plakken. Leg de folie op de ruit en glij het in positie.

Strijk het water/sop met de spachtel vanuit het midden naar buiten tussen de ruit en de folie uit. Doe dit voorzichtig om knikken van de folie te voorkomen. De folie zal aan de randen los laten, probeer dit niet vast te drukken!

Als het ergste water weg is, snij de folie dan zo af dat deze 3 mm binnen het glas valt. Hier komt later het rubber overheen dus dit zal je niet zien.

Snij de folie ook weg bij achterruit verwarmingsaansluitingen.

Strijk nu het water echt weg tussen de folie en de ruit, ook hier van midden naar buiten. Nu zal de folie wel vast kleven en niet meer verschuiven. Let erop dat er uiteindelijk geen water/sop achterblijft tussen de folie en de ruit. Bij moeilijke stukjes kun je de folie iets soepeler maken, door de folie te verwarmen met een föhn.

Controleer of echt al het water/sop tussen de ruit en de folie weg is. Lak nu de overgangsrand tussen de folie en de ruit af met de nagellak, hierdoor kan er geen lucht meer tussen de folie en de ruit komen. De delen bij de verwarmingsaansluitingen kun je aflakken met zwarte lak, dan is dat ook donker als je er van de buitenkant tegenaan kijkt.

Laat de lak drogen en leg het rubber om de ruit. Plaats het touw in de groef van het rubber welke in de raamstijl/sponning komt en laat de uiteinden overlappen/kruisen op het langste deel van de ruit. Zet de ruit met rubber nu in de langste zijde van de raamstijl/sponning en laat de uiteinden van het touw aan de binnenzijde eindigen.

Laat een 2 e persoon aan de buitenzijde de ruit in de raamstijl/sponning aan duwen en trek het rubber aan de binnenzijde door middel van het touw binnen de raamstijl/sponning. Uiteindelijk is het gehele rubber in de raamstijl/sponning, met een paar handkloppen aan de buitenkant op de ruit zakt de ruit met rubber weer in de originele positie.

Klaar!!! En een paar donkere ruiten als mooi eindresultaat!!

Deze manier van werken, het eruit halen van de ruiten, gaat alleen op voor de achterste ruiten van een A.

Wetgeving en folie.

Voor een 100% eenduidig antwoord wat betreft het gebruik van folie op ramen, verzoeken wij u contact op te nemen met de RDW.

Succes!!

Met dank aan Inge.