Ophanging

In deze sectie van de site is alles te vinden op het gebied van ophanging.

De basis

Als basis is het de bedoeling dat alle ophangingsdelen aan de auto in een goede conditie zijn. Dus niet beschadigd, uitgedroogd en gescheurd.

Wat is het doel van ophanging.

De ophanging van de motor, versnellingsbak, draagarmen en achteras zorgen ervoor dat alles trillingsvrij kan bewegen en alles op zijn plaats houd. Echter in de loopt der jaren kan het voorkomen dat enkele van deze delen gescheurd of beschadigd zijn. Het materiaal wat hiervoor gebruikt wordt is meestal rubber. Dit wordt in de loop der jaren ouder en kan dan niet meer de taak vervullen als op de 1 e dag van montage.

Wat te doen om het te verbeteren voor straatgebruik. Bij de wielophanging is het belangrijk dat alles heel is men kan het vervangen door orginele vervangingsdelen maar een verbetering is natuurlijk ook een optie. Powerflex is een leverancier die het rubber vervangen heeft door Polyurethan (PU). Dit heeft als voordeel dat het allemaal wat stugger is en daardoor gaat er minder motorkracht verloren in het vervormen van de rubber.

Bij een straat/circuit auto kun je de rubbers vervangen door een harder materiaal (nylon bijvoorbeeld). Nylon bussen:

Bij een race auto worden bij de wielophanging de rubber bussen vervangen door kogelgewrichten (uni-bolts), niet te adviseren voor op straat.

Bij de motorophangrubbers wil je de bewegingen van de motor minimaliseren zodat de auto beter stuurt en directer reageert op het gas. Bij een straat auto kun je dit het beste doen door nieuwe rubbers te monteren.

Nu kun je zelf deze rubbers ook volgieten met een (PU) hars. Dit is te verkrijgen bij de vakhandel. Het heeft wel als gevolg dat je de trillingen van de motor meer over brengt in de carroserie. Dit is meer te adviseren voor de straat/circuit auto niet direct voor een straat auto. De sterket van de trillingen is afhankelijk van de hars die je gebruikt, een zachtere hars zorgt voor minder trillingen.

PU Hars:

Volgegoten rubbers:

Bij een circuit auto kun je de motorophanging volledig star maken. Hier worden echt alle trillingen overgebracht in de carroserie. Hierbij moet de carroserie op diverse punten wel eerst verstevigd zijn om scheuren te voorkomen. Dit wordt absoluut niet geadviseerd voor op straat.

Starre Steunen:

 

(dank aan Boris en Jeffrey voor de info en productie)